Karnabahar Faydaları

1.013
Karnabahar Faydaları

Turpgiller ailesine üye olan karnabahar, tanecikli ve çiçekleri etli olan yapraklı sebzeler grubuna giren sebze bitkisidir. Yeşil yaprakları lahana yaprağına benzer. Ortası ise genelde beyaz veya açık sarı olur. Fosfor ve vitamin bakımından oldukça zengin olan bu bitki kış sebzesidir. Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yetişen bu bitki güzlük turfanda karnabahar, mart karnabaharı ve kışlık karnabahar olmak üzere 3’e ayrılmıştır.

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

  • Sağlıklı bir kış geçirmek için en büyük şifa karnabahar. Yemekleri yapılan, kızartılan ve farklı kültürler de daha birçok çeşidi olan karnabaharın birçok faydası vardır.
    İlk olarak kalori değeri 25’e denk gelir bu sebeple düşük kalorili diyet yapanların bol bol faydalandığı sebzedir. Özellikle sağlıklı beslenmek açısından buharda pişmiş ya da haşlanmış olarak tüketmek en doğrusudur.
  • Çocukların bol bol tüketmesi gereken kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum gibi besin değerlerini barındırır ve içeriğinde sülfür, silisyum, klor, demir bulunan bu sebze bebeklere çorba yapılarak da içirilebilir.
  • Mide hastalıklarına karşı korumakla beraber idrar sökücü özelliği vardır.
  • Karaciğer için toksin temizleyici olan bu sebze aynı zamanda vücuttaki tüm toksinlerle savaşır. Özellikle şeker hastalarının da tüketebileceği ve faydasını göreceği şekersiz sebzedir.
  • Kalp için oldukça faydalı olan Karnabahar ayrıca kalp hastalıkları riskini de oldukça düşürmektedir.
  • Günlük alınması gereken folik asitin hepsini karnabaharla karşılanır.
  • Cinsel isteği ve cinsel gücü arttırması da karnabaharın faydalarından biridir.
  • Sindirim sistemi düzenler ve rahatlatır. Yapısında bulunan su ve lif ile sindirimi oldukça olan sebze hazımsızlık yaratmamakla beraber kabızlık da yapmaz. Kabızlığı azalttığından dolayı kolon kanseri riskini de düşürür. Ayrıca karındaki şişliği de azaltan muhteşem sebze toksinleri dışkı yolu ile vücuttan uzaklaştırır.
  • B vitamini içerdiğinden beyin için oldukça faydalıdır. Beyin gelişimini pozitif yönde etkileyen karnabahar beyinin gelişiminde önemli rolü olmasının yanı sıra zekâyı da geliştirir. Günümüzde oldukça yaygın olan Alzheimer hastalığına da şifa olan bitki, beyindeki toksinleri dışarı atarak önlem alır.
  • Romatizmaya karşı koruma sağlayan besin ayrıca kemik erimesini de önler. Eklem ağrısı çekenler için geçicide olsa ağrı kesici görevini üstlenir.
  • İçerisindeki değerler sayesinde mide, meme, kolon ve akciğer kanserlerinin büyüyüp dağılmasını engeller ve kanserden koruyucu özelliği vardır.

Karnabaharın Zararları Nelerdir?

Karnabahar, her ne yararlı bir sebze olsa da her besinin kişiye göre farklı etki gösterebileceğiniz unutmamalısınız. Örneğin; böbrek taşı yahut böbreği ile ilgili sıkıntıları olan kişilerin tüketilmesi önerilmez.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.