Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

949
Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Öncelikle tebrik ediyoruz… Bu yazımızı okumaya başladığınıza göre hamilesiniz ve hamilelik süreciyle ilgili merak ettiklerinizi, sizi neler beklediğini merak ediyorsunuz. Unutmayın ki hamilelik süreci uzun bir yolculuk ve siz ne kadar bilinçli, siz ne kadar rahat ve stresten uzak olursanız bebeğiniz için de her şey çok daha yolunda olacak. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren içinde çok tatlı bir telaş da olacak. Etrafınızdan şunu yemelisin, şunu kesinlikle yapmalısın diyen onlarca ses… Ancak size tavsiyemiz her hamileliğin kişiye özel olduğunu unutmamanız, hamilelik sürecinin de size özel yaşandığını bilmeniz. Bu yüzden etraftan duyduğunuz nasihatler, okuduğunuz makaleler, internette gördükleriniz sadece fikir amaçlı olsun. Bu güzel yolculukta ilk rehberiniz kadın doğum uzmanınız olsun. Onun size özel hazırlayacağı beslenme listeleri, egzersizler ya da alternatif tavsiyeler sadece sizin hamileliğinize özel olacak. Çünkü çevremizden görüyor ve duyuyoruz ki hamileliğin duyulduğu ilk andan itibaren çevreden birçok tavsiye gelebiliyor. Bu tavsiyeler bazen birbiriyle örtüşmüyor. Haliyle anne adayında strese de neden olabiliyor. Hangisinin doğru olduğunu, neye inanması gerektiğini tam olarak bilemiyor. Hamilelik sürecinde stres başladıysa maalesef başka sorunlar da baş göstermeye başlıyor. Bunun için yinelemekte fayda var; sizin tek rehberiniz doktorunuz olmalı. Biliyoruz bazen okuduklarımız, çevreden söylenenler bizi fazlasıyla etkiliyor; ancak bu süreci doğacak olan bebeğiniz için en sağlıklı şekilde geçirmek de sizin elinizde.

Hamilesiniz… Evde tatlı bir heyecan… Haftalar ardı ardına geçiyor…Doktorunuza her gidişinizde bebeğinizle ilgili yeni yeni şeyler öğreniyorsunuz… Hafta hafta hamilelik , gebelik takibini yapıyorsunuz. Hayatınıza trimester dönemleri giriyor. Hamilelikle ilgili çok farklı bilgilere ulaşıyorsunuz. Bebeğinizin boyunu, aşağı yukarı kaç gram, sonrasında kaç kilogram olduğunu öğreniyorsunuz. Bir gidiyorsunuz size ultrasondan bebeğinizin o minik parmaklarını gösteriyorlar. Sonraki ay bir bakıyorsunuz üç boyutlu ultrason görüntüsünde bebeğinizin yüzünü de görüyorsunuz. Her hafta bir heyecan. Ta ki yavrunuzu kucağınıza alana kadar geçen hayatınızdaki en önemli, en heyecanlı anlar.

Ancak hepimizin de bildiği gibi bu dönem beslenme açısından annenin de en hassas olması gereken dönem. Çünkü yedikleriniz sadece sizi değil bebeğinizi de ilgilendiriyor. Sağlıklı yediğiniz her şey bebeğinizi de olumlu etkilerken, sağlıksız besinlerden aldığınız her bir yudum bebeğinizi de olumsuz etkiliyor. Bilinçli çocuk sahibi olmak isteyen her annenin bildiği gibi bu süreçten önce anne adayı folik asit içeren besinleri bol bol tüketmeye başlar. Çünkü anne adayının besinlerden aldığı folik asit bebeğin gelişimi için de çok önemlidir. Folik asit hepimizin de bildiği gibi kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev alır. Folik asit metabolizma ve sinir sistemi için oldukça önemlidir. Özellikle hamilelik döneminde vücudunuzda folik asit eksikliğinin olmaması gerekir. Eğer hamilelik sürecinde yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, iştahta azalma, depresyon gibi belirtiler gösteriyorsanız bunlar normal hamilelik sürecinde olabileceği gibi folik asit ekskliği belirtileri de olabilir. Bunun için böyle bir durumda hemen doktorunuza başvurmalısınız. Almanız gereken folik asit miktarını doktorunuza danışarak almanız en doğrudur. Doktorunuz ek folik asit takviyesi yazabileceği gibi folik asidi yeşil yapraklı sebzelerden, ceviz, fındık, bademden, kuru fasulyeden, balıktan da alabilirsiniz. Unutmayın folik asit bebeğinizi yarık dudak, yarık damak anomalilerinden ya da erken doğum gibi tehlikelerden korur. Ayrıca siyez unu faydaları içerisinde bu konuda detaylı bilgiler bulabilrisiniz.

Hamilelikte sık sık karşılaşılan durumlardan biri de diş ağrılarıdır. Hamilelik sürecinde diş ağrıları, diş çürükleri çok karşılaşılmaktadır. Bunun da en önemli sebebi hepimizin de bildiği gibi bebeğin gelişimi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Anne hem kendisi için hem de bebeği için yeterli miktarda kalsiyum almayı ihmal etmemelidir. Bu konu ihmal edildiğinde diş ağrısı, diş çürükleri de kaçınılmaz oluyor. Anne için diş ağrısı nasıl geçer en önemli sorun oluyor. Çünkü yine hepimizin de bildiği gibi hamilelik sürecinde yaşanan diş ağrıları sonrasında dilediğimiz ilacı alıp bu ağrıyı dindiremiyoruz. Çünkü aldığımız her bir ilaç bebeğimizi de etkileyebilir. Böyle bir durum başınıza gelirse öncelikle hemen doktorunuza haber vermelisiniz, onun tavsiyelerine göre hareket etmelisiniz. Kesinlikle diş ağrınızı dindirecek yöntemin evde uygulanan çözümler değil de diş hekiminde olduğunu unutmamalısınız. Böyle bir durumla karşılaşmamak için hamilelik sürecinde diş ve ağız bakımına ekstra özen göstermelisiniz. Kalsiyum, vitamin yönünden zengin besinleri tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Hamilelikte diş tedavisinde yapılacak bir hatanın size ve bebeğinize çok ağır sonuçları olacağını bilerek hareket etmelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.