Doğalgaz Faturalarını Yarı Yarıya Düşürecek Yöntemler

5.034
Doğalgaz Faturalarını Yarı Yarıya Düşürecek Yöntemler

Petekler neden camın önünde hiç düşündünüz mü? Çünkü en çok soğuk camlardan girmektedir. Duvarların kalınlığı ve üzerine mantolama gibi işlemler yapıldığını düşünürsek. Camlar hem yapı hem de kalınlık itibari ile evimizi soğutmaya ve doğalgaz faturaların kabarmasına neden olmaktadır. Sizlerle Özellikle Sibirya ve Rusyada kış aylarında kullanılan bu yöntem kesin ve etkilidir.

Uygulanışı:Uygulama için gerekli olan kabartılmış naylon (Folyo ile de oluyor fakat içerisi biraz karanlık olacaktır)

Suyu Önce naylona daha sonra cama uygulayıp naylonu cama yapıştırın.

İsterseniz bu işlemi isterseniz sadece geceleri dahi uygulayabilirsiniz. Evinizin ısısı sizi şaşırtacak derecede değişecektir.

Çetin kış şartları ülke genelinde etkili olmaya başladı. Bu da doğalgaz faturalarının iyice kabarmasını beraberinde getiriyor. Alınacak birkaç kolay önlemle doğalgaz faturası yüzde 25’e kadar azaltılabilir. İşte doğalgaz faturasını düşürmenin yolları…

Bu Püf Noktalarına Dikkat Edin

Isı yalıtım levhaları kullanın: Isı kayıplarının en fazla olduğu noktalar radyatör arkaları. Yapı marketlerden kolaylıkla temin edinilecek bu ısı yalıtım levhalarını radyatör arkalarına yerleştirerek önemli miktarda ısı kaybını kaybını önlemiş ve doğalgazda tasarruf sağlamış olursunuz.

Termostatik vanayı tercih edin: Çocuk odalarını farklı, sıcaklıkta yatak odalarını farklı sıcaklıkta tutabilirsiniz. Bunu ayarlabilmenin en sağlıklı yöntemi termostatik vanalar. Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası, ısı derecesine göre enerji harcamalarını kontrol altına alır. Gaz sensörlü termostatik radyatör vanaları %35’e kadar tasarruf sağlar.

Koltuğunuz radyatöre yakın olmasın: Radyatör ile koltuk arasında 20-25 santim açıklığın olması lazım ki sağlıklı bir ısınma gerçekleşebilsin.

Perdeniz radyatörü kapatmasın: Perdelerin radyatör üzerinde sonlandırılması gerek. Zemine kadar inip, radyatörün önünü kapatmamasına dikkat edilmeli.

Cam filmi, içerdeki ısıyı korur: Cam filmi sayesinde, camlardan giren sıcak hava ve soğuk hava engellenebilir. Duvarlara uygulanan mantolama gibi cam filmi de iç ortamdaki ısıyı önemli ölçüde korumayı sağlar. Özellikle seramik cam filmleri tercih edilirse, hem güneşin zararlı ışınlarından korunulabilir hem de güneş ısısını yüzde 99’a varan oranlarda engelleyerek enerji tasarrufu sağlanabilir.

Hava geçişlerini engelleyin: Kapı ve pencerelerdeki aralıkları kapatarak ısı ve serinlik kaybını önleyin. Evinizin pencereleri ahşap çerçeveli ise cam kenarlarının macunlandığından ve çerçevelerde boşluk kalmadığından emin olun. PVC kasa ve doğramalar ısı kaybını önlemek için idealdir. Ahşap kapı ve pencerelerde ise izolasyon bantları ve çıtaları kullanarak yalıtım sağlayabilirsiniz.

Yalıtımlı açık renk boyaları kullanın: Evinizin duvarlarında ve çatınızda açık renkli yalıtıcı boya kullanın. Evinizin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyaları tercih edin. Böylece yüzde 25’e kadar ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu tür boyaların yüksek yansıtma özelliği sayesinde iç mekanlardaki aydınlatma donanımını daha az kullanarak tasarruf yapmış olursunuz.

Geceleri sıcaklığı 5 derece azaltın: Kışın ısı tasarrufu yaparken başlangıç olarak; ortam sıcaklığının evde bulunulmadığı ve uyku süresince, normal sıcaklıklardan da düşük ayarlanması gerekiyor.

Baca, dolap içinde olmasın: Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyin. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.

Radyator temizliği şart: Peteklerin içlerinde zamanla meydana gelebilecek paslanma, balçıklaşma ve sıklıkla karşılaşılan kireçlenme gibi sorunlar, ciddi ısı kaybına neden olur. Petek temizliği yapılan dairelerde yakıt tasarrufunda ve ısıtmada yüzde 20’ye varan artış elde edilebilir.

Kombiyi tamamen kapatmayın: Isıtma sisteminin tamamen kapatılması ortamdaki mobilya, duvar gibi tüm cisimlerin yüzeylerinin yeniden ısıtılması gerekeceğinden, amaçlananın tam tersi, daha fazla enerji sarfiyatına neden oluyor.

Sadece tek odayı ısıtmak masrafı artırır: Kaloriferli ısıtma sistemlerinde bile evin sadece tek bir odasının ısıtılması yanlış. Sıcak odaya bitişik olan diğer odalarda temas yüzeylerinin enerji kayıpları oluşuyor. Aynı zamanda hiç ısıtma olmadığında bina yapısı ve malzemeler zarar görüyor.

Sadece hane içi değil, bina da önemli: Artan doğalgaz faturalarının aile ekonomisine zarar vermemesi amacıyla, daire sakinleri ve apartman yöneticileri ısı pay ölçer – ısı sayacı sistemine geçmeli. Sistem sayesinde, her bağımsız bölüm tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerji eşit olarak pay edilmeyerek adil paylaştırma sağlanır.

Isı pay ölçerle yüzde 45’e kadar tasarruf: Kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ila yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabilir. Isı pay ölçer – ısı sayacı ve kontrol sistemleri sayesinde daire başı yaklaşık olarak yılda 300-600 TL arasında tasarruf edilebilir. Doğalgaz tüketimi bina bazında ortalama yüzde 27,5 düşer.

Peki ya mantolama: kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlar. Alçı plaka kaplı taşyünü levha veya camyünü ile duvarlar içten hızlı ve ekonomik şekilde yalıtılabilir. Tesisatlarda uygulanacak camyünü prefabrik boru ve vana ceketi uygulamaları, ısı kayıplarını azaltır.

Ekonomik ve güvenilir: Merkezi sistemle ısıtılan bir binada yaşıyorsanız, ısı tüketiminin ölçüldüğü ve kontrol edildiği sistemlerin kurulması için yöneticinizle görüşün. Kısa ve düzenli aralıklarla otomatik kaydedilen ölçüm verileri ile evinizdeki rutin enerji israfını kolayca tespit edebilirsiniz.

Ayrıca, tasarruf çözümlerini gerçek ölçüm verilerine dayandırmak gelişigüzel çözümlere yönelmekten çok daha güvenilir sonuçlar verir. Isı Pay Ölçer – Isı Sayacı Sistemi sayesinde kullanmadığınız enerji için para ödemek zorunda da kalmamış olursunuz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.