Epsom Tuzu Nedir? Epsom Tuzu Faydaları Nelerdir?

16.908

Magnezyum sülfat olarak da bilinen Epsom tuzu, magnezyum, kükürt ve oksijen içeren bir tür inorganik tuzdur. Epsom tuzu olarak anılır çünkü ilk olarak 17. yüzyılda İngiltere’de Londra yakınlarındaki Epsom kasabasında keşfedilmiştir. İngiliz tuzu veya acı tuz olarak da bilinir. Müshil etkisi için yaygın olarak kullanılmasına rağmen, yüksek magnezyum içeren epsom tuzu birçok başka sağlık yararına sahiptir.

Epsom Tuzu Nedir? Epsom Tuzu Faydaları Nelerdir?

Epsom tuzu nasıl kullanılır?

Suya ilk karıştırıldığında güçlü bir müshil etkisi olduğu için sıklıkla bu şekilde tüketilse de epsom tuzunu kullanmanın birçok farklı yolu vardır. Banyo suyuna eklenebilir, peeling karışımlarına katılabilir, el-ayak veya tüm vücut peelingi için kullanılır, saç bakım ürünlerine ilave edilebilir. Kısacası vücudunuzu hem dışarıdan hem de içeriden beslemek için rahatlıkla kullanılabilir. Üstelik artık epsom tuzlu suyunuzu bitkilerinize dökerek güçlü bir bitki besin maddesi de sağlayabilirsiniz.

Epsom tuzunun faydaları ve kullanımları

Epsom Tuzu Banyosu Faydaları

1- Epsom tuzu banyosu

Banyo suyunuza eklediğiniz bir avuç Epsom tuzu, siz suda dinlenirken cildinizdeki gözeneklerden vücudunuza girerek etkisini gösterir. Vücudu dinlendirir, ağrıyı gidermede etkilidir, kemikleri güçlendirir. Epsom tuzu banyosunda 20 dakika dinlenmek de daha iyi bir uyku için faydalıdır. Magnezyum, uykuyu düzenleyen hormon olan melatonin salınımı için gerekli bir mineraldir ve epsom tuzu da bol miktarda magnezyum içerir ve uyku kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olur. Rahatlatıcı etkisini artırmak için banyo suyunuza 4-5 damla lavanta yağı da ekleyebilirsiniz. Özellikle kramplar, huzursuz bacak sendromu, kas ve kemik ağrıları gibi durumlarda Epsom tuzu banyosu etkili olacaktır.

Epsom Tuzu Cilt Bakımı

2- Epsom tuzu ile cilt bakımı

Tuz, soyma karışımlarında en çok kullanılan bileşenlerden biridir. Sıradan deniz tuzu da arındırıcı bir etkiye sahipken, epsom tuzu ile cildi ovmak, yararlı bileşenlerin cildinize nüfuz etmesini sağlayarak daha güçlü bir bakım sağlar. Duştan sonra haftada 1-2 kez tüm vücudunuzu Epsom tuzu ile ovabilir veya Epsom tuzu ile nazikçe peeling yapabilirsiniz. Eksfoliye edici karışımınızdaki Epsom tuzu, ölü deriden kurtulmanıza yardımcı olurken aynı zamanda size bol miktarda magnezyum sağlar. Ovma karışımınıza ek olarak epsom tuzlu suyu cildinize tonik olarak da kullanabilirsiniz.

Epsom Tuzu Saç Bakımı Faydaları

3- Saç bakımı için epsom tuzu

İngiliz tuzu, güçlü içeriği ile saç bakımında da oldukça etkilidir. Saçın hacim kazanmasına yardımcı olur. 2 bardak sıcak suya bir çorba kaşığı Epsom tuzu koyun ve iyice eriyene kadar karıştırın. Saçınızı koklamak ve yumuşatmak için 2-3 damla lavanta yağı da ekleyebilirsiniz. Karışımı bir sprey kabına alın ve kuru saçınıza uygulayın.

Epsom İngilliz Tuzu

4- Müshil olarak Epsom tuzu

Epsom tuzu, kabızlık durumunda bağırsakları uyarmak için de kullanılabilir. Bir çay kaşığı Epsom tuzunu bir bardak ılık suda eritin ve yavaşça için. Tadı biraz acı olacak, ancak epsom tuzlu su güçlü etkisini hemen gösterecektir. Günde birden fazla kullanılmamalıdır.

Epsom Tuzu Bitkilere Faydaları

5-  Bitkiler için epsom tuzu

Magnezyum sülfat, bitkilerin büyümesini hızlandıran güçlü bir besin görevi görür. Bitkilerinizi suladığınız suya haftada bir veya iki kez bir kaşık dolusu İngiliz tuzu karıştırabilirsiniz. Banyo suyunuzda veya ayak banyonuzda Magnezyum sülfat kullandıysanız, bu suyun bir kısmını bitkilere dökerek kullanabilirsiniz.

6- Batan kıymıkları temizlemek için Epsom tuzu

Ellere veya ayaklara batan kıymıklar, özellikle birden fazla ise, oldukça can sıkıcı olabilir. Kıymığınızı birkaç dakika Epsom tuzlu suya batırırsanız kıymıklar daha kolay çıkacaktır. Magnezyum sülfat, iltihap nedeniyle kıymık etrafındaki şişliği yatıştırarak kıymığın çoğalmasını kolaylaştırır.

Epsom Tuzu

7- Ev temizliği için epsom tuzu

Magnezyum sülfat, kirli yüzeylerin temizliğinde de kullanılan etkili bir malzemedir. Kirli saksılarınızı fırçalarken bir kaşık dolusu tuz ekleyebilir ve yüzey temizleyicinize biraz Epsom tuzu karıştırabilirsiniz.

Kaynaklar: 1, 2

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.