Gırtlak Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

14.963
Gırtlak Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Gırtlak, yani boğaz kanseri belirtilerinin başında kuru öksürük gelir. Öksürüğün şiddetli olması nedeniyle ses kısıklığının ardından boğaz ve boyun ağrısı da ortaya çıkabilir. Aşıtı tahriş olan boğazda ise yutma zorluğu da başlayabilir.

GIRTLAK KANSERİ NEDİR?

Gırtlak kanserinin en önemli nedeni aşırı sigara ve alkol kullanımıdır. Bü ürünlerin fazla kullanılmasından dolayı kanser belirteri kendi göstermeye başlar. Özellikle ses telleri etkilenir ve ses kısıklığı önlenemez bir hale girer.

GIRTLAK KANSERİ TÜRLERİ

Gırtlak kanseri, Hipofarengeal kanser (laringofaringeal kanser) olarak da bilinir ve ses telleriyle direkt olarak etkiler. Gırtlak kanseri ilk olarak boğazın alt tarafında bulunan nefes borusundan başlar. Aynı zamanda Glottis adı verilen kanser türü ise boyun tellerinde başlar. Supraglottik kanser olarak geçen türler ise de boğazın üst kısmında başlar. Subglottik kanser tüleri boğazın alt kısmında kendini göstermeye başlar. Son olarak da epiglotu olarak bilinen kanserler de nefes borusundan gıda girmesini engeller.

GIRTLAK KANSERİ BELİRTİLERİ

Her kanser türü gibi gırtlak kanserinin de belirgin özellikleri ve belirtileri vardır. Diğer kanserlerden ayırt etmek hemen hemen daha kolaydır.

Yaygın olarak görülen belirtileri;

  • Aşırıya kaçan öksürük
  • Kısık ve boğuk ses
  • Boyun ağrısı
  • Kanlı öksürük
  • Gıdaları yutma problemi
  • Nefes darlığı
  • Boğaz ağrısı
  • Boyun şişmesi
  • Kulak ağrısı
  • Hızlı ve ani kilo kaybı
  • Boyunca çıkan yaralar

Bu belirtiler her gırtlak kanserinden görülmese de yaygın olarak karşılaşılan durumlar içerisinde yer alırlar. Yukarı da yer alan bu belirtilerin herhangi biri de sizde oluyorsa uzman bir doktora başvurmanız önemlidir.

GIRTLAK KANSERİNİN NEDENLERİ

Boğaz yani gırtlak kanserini neyin tetiklediği yüzde yüz bilinmemektedir. Aşırıya kaçan sigara ve alkol kullanımının gırtlak kanserini %80 etkilediği üzerine bir kanıya varılmıştır. Aynı zamanda insan Papilloma Virüsü (HPV) de tetikleyen olarak belirtilmiştir. Basit bit rahatsızlık gibi görülen GERD (Gastroözofageal reflü hastalığı) da gırtlak kanserine neden olabilir. Mide asidinin yutağa geri gitmesi sonucunda oluşan reflü hastalığı, yutakta ciddi hasarlara neden olabilir. Zedelenmiş olan yutağın kısa sürede iyileştirilmemesi durumda gırtlak kanserine gidebilecek sorunlarla karşılaşılabilir.

Gırtlak kanserine davetiye çıkaran bir diğer etkenler ise Asbest ve kömür tozu, aşıraya kaçan kimyasallar, tiroidlerin büyümesi, sağlıksız ve yetersiz beslenme, fazla radyasyona maruz kalma.

GIRTLAK KANSERİ TEDAVİSİ

Gırtlak kanserini tedavi ettirmek için ilk olarak evresini tespit etmek oldukça önemlidir. Derecesi öğrenildikten sonra, hücrelerin yapısı araştırılır. Buralardan yola çıkarak tümörün boyutuna ve huyuna göre ameliyat ile temizleme veya kemoterapi önerilebilinir. İmkan varsa ameliyat ile bu kanser hücresi alınır ve kurtulmaya çalışınılır. Tümörün boyutu küçük ise ve yapısı müsaitse kemoterapi ile kurutulmak için tedavi aşamasına başlanılabilir.
Tümör olması gereken boyuttan büyükse ve lenf bezlerini de olumsuz etkiliyorsa, kemoterapi yanında radyasyon tedavisine de başlanabilinir. Tedaviye cevap verilmeyen ve diğer uygulamaları uygunsuz olan durumlarda larenjektomi işlemi yani gırtalığı çıkarma operasyonu uygulanır.

Gırtlak kanseri için yaygın tedaviler:

Radyasyon tedavisi: Radyasyon tedavisi olarak bilinen uygulamada ki temel amaç kötü kanser hücrelerine radyasyon vererek kurutmaktır. Bu radyasyon, X ışınlarından ve protonlardan elde edilen yüksek enerji ışınlarınlarından oluşmaktadır. Uygulanan radyasyon tedavisi makine ile vücudun dışına uygulanır. İçeride yer alan kanser hücrelerinin yanına radyasyonlar yerleştirilir.
Radyasyon tedavisi kanserin ilk evresinde uygulanmaktadır. Kanserin evresi ilerlemiş bir durumdaysa radyasyonun yanında kemoterapi ve cerrahi işlemlerde uygulanmaktadır.

Kanseri yok etmek için ameliyat

Kanser olan bölgede ki tümör tespit edilir ve cerrahi operasyonla birlikte bu hücreler kesilerek çıkarılır.

Kemoterapi

Kemoterapi genellikle radyasyon tedavisi ile brilikte uygulanmaktadır. Buradaki amaç kanser hücrelerini öldürmektir ve il-ac’ler kullanılarak kemoterapi uygulanır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.