Kemik Erimesi (Osteoporoz) Belirtileri

20.090
Kemik Erimesi (Osteoporoz) Belirtileri

Osteoporoz yani kemik erime hastalığı oldukça yaygın hastalıklardan birisidir. Bu hastalıkla başa çıkmaya çalışan milyonlarca hasta bulunmaktadır. 50 yaşını geçmiş her 3 kadından birisi ve 50 yaşını geçmiş her 5 erkekten birisi kemik erim hastasıdır.

Osteoporoz Nedir?

Diğer adıyla kemik erimesi hastalığı oldukça ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta kemiklerde bulunan kalsiyum oranları düşerek kemiğin yapısı bozulur. Bu bozulma ile birlikte kemikler sertliklerini kaybeder ve iskeleti etkiler. Kemik erimesi hastalarının kemikleri daha fazla kırılmaya müsait olurlar ve kemiklerinin içlerindeki boşluğun yoğunluğu giderek azalır. Ülkemizde bu hastalıktan şikayetçi binlerce insan vardır. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalığında oluşmaması için hayatta alınabilecek önlemler mevcuttur.

Osteoporoz Belirtileri Nelerdir?

Kemik erimesi hastalığını kırık, çatlak veya kemik yoğunluğu şikayetleri nedeniyle test edilmediği sürece anlaşılması oldukça zordur. Bu yüzden kemik erimesi hastalığının ilerlemesi oldukça kolaydır. Bu ilerleme oldukça fazla olduğu zaman şu belirtiler ortaya çıkabilir;

  • En önemli belirti olabilecek en ufak kazada el, bilek, kalça veya omurganın kırılmasıdır.
  • İlerledikçe kemik erimesi nedeninden dolayı boyun fark edilir bir şekilde kısalması
  • Duruşunuzun kamburlaşması veya çarpıklaşması
  • Oldukça basit hareketlerde bile kırılmalar veya çatlaklar oluşması
    Bu belirtilerin birçoğu mevcut ise büyük olasılık kemik erimesi hastası haline gelinmiştir. En büyük belirtisi ise en ufak harekette çatlamalar görülmesidir. Vücutta oluşan çatlamalar ve kırılmalar en çok kalça, el bileği ve omurgada görülür.

Osteoporoz Kimlerde Görülür?

Kemik erimesi daha çok 50 yaşın üstündeki bireylerde görülür. Dünyada her 50 yaşın üstünde olan 5 kadından 3’ü ve 5 erkekten 1’inde kemik erimesi hastalığı görülür. Nadiren de olsa bu hastalık 50 yaşın altındaki kişilerde de görülebilir. Osteoporoz daha çok kadın cinsiyetinde ki bireylerde görülür. Aile bireylerinde kemik erimesi hastalığı bulunan kişilerde daha fazla görülür. Ayrıca çölyak, tiroid ve kanser hastası olan kişilerde de sıkça rastlanır.

Osteoporoz Hastalığından Nasıl Önlem Alınır?

Kemik erimesi hastalığı birçok kişinin hayatını oldukça zorlaştırmıştır. Bu hastalığa yakalanmamak için erkenden önlemlerini almanız gerekmektedir.

Bu önlemler şöyledir;

Bu hastalık tamamen kemiklerle alakalı olduğu için bolca kalsiyum tüketilmelidir.
Mümkünse her gün yumurtanın sarısı tüketilmelidir.
Özellikle güneş ışınlarından 15 dakika ve üzeri şekilde faydalanılmalıdır.
Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
A, E ve C vitamini olan bolca yeşil sebzeler tüketilmelidir.
Haftada en az 2 kez kalsiyum bakımından zengin olan istiridye ve karides gibi deniz ürünleri tercih edilmelidir.
Bu maddeler hayatta doğru ve düzenli bir şekilde uygulandığı takdirde bireylerin çoğunda kemik erimesi hastalığı görülmez.

Osteoporoz Tedavisi Var Mıdır?

Bu hastalığın derecelerine göre oldukça farklı tedavileri bulunmaktadır. Doktorunuz haricinde kendiniz bu hastalığı yenebilmek için her gün düzenli olarak güneş ışınlarından beslenin. Kalsiyum içerikli besinler tüketmeye özen gösterin. Sigara ve alkol kullanımından uzak durun. Ayrıca her gün 30 dakika veya daha fazla spor yapılmalıdır. Hayatınızdaki kötü alışkanlıklarınızdan kurtularak ve rutini değiştirerek doktor yardımı ile bu hastalığı tedavi edebilirsiniz.

Kemik Erimesinde Hangi Tedavi Yöntemleri Kullanılır?

Kemik erimesi için tamamen bir tedavi yöntemi yoktur. Ama oluşacak hasarın önüne geçilebilmesi için doktorların verdiği alendronat, kalsitonin, teriparatid, raloksifen gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar oluşabilecek daha fazla kemik kaybını önlemekte ve kemiklerde bulunan kalsiyum miktarını arttırmaktadır. Tedavi edilecek hastanın sadece bu ilaçlara bağlı kalmaması kendisinin de doğal yöntemler ile kalsiyum alması gerekmektedir.

Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, kesin tanı için doktorunuza danışınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.