Periferik Arter Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

194
Periferik Arter Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde pek çok kişi bacak sağlığına gereken özeni göstermediğinden bacaklarında ortaya çıkan şişlik, ağrı ya da kramp gibi sorunları önemsemez. Oysaki bacak sağlığı bireylerin günlük yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Üstelik bu belirtilerin, periferik arter hastalığı varlığını işaret etmesi mümkündür. Periferik arter hastalığı İstanbul ve diğer illerimizde pek çok kişinin karşı karşıya kaldığı bir sağlık sorunu olup bacaklardaki arterlerin daralmasına ya da tıkanmasına bağlı olarak kan akışının azalmasına ve doku hasarına neden olabilir. Periferik arter hastalığının ilerlemesi halinde ciddi sorunlar yaşanması riski vardır. Periferik arter hastalığının erken teşhisi ve tedavisi durumunda bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkün olabilir. Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil alanının uzman ve deneyimli ismi olarak periferik arter hastalığının yanı sıra varis tedavisindeki başarılarıyla da dikkat çeker. Varis tedavisi İstanbul başta olmak üzere çok çeşitli illerimizde sıklıkla uygulanmakta olup Doç. Dr. Macit Bitargil bu konuda başvurabileceğiniz ilk isimdir.
Sayfa: https://www.macitbitargil.com/periferik-arter-hastaliklari/

Periferik Arter Hastalığı Nedir?

Periferik arter hastalığı bacaklardaki arterlerin daralması ya da tıkanması sonucu kan akışında azalmaya ve doku hasarına neden olan bir sağlık sorunudur kanı kalpten bacaklara taşıyan büyük kan damarları bacaklardaki arterlerdir. Bu damarlarda yaşanan daralma ya da tıkanıklık, kan akışını engelleyerek bacaklara yeterli miktarda oksijen ve besin maddesi ulaşmasını önler. Bacaklarda şişlik, ağrı, kramp ve yürüme güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösteren periferik arter hastalığı erken dönemde hafif olabilse de ilerleyen zamanda ciddi sorunlar meydana gelmesi olasılığı yüksektir. Periferik arter hastalığının sigara kullanımı, diyabet, obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi faktörlerle ilişkili olduğu bilinir. Periferik arter hastalığı erken teşhis ve tedavi edilmediği durumlarda ilerleyerek ciddi sonuçlara hatta bacak amputasyonuna neden olabilir.

Periferik Arter Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Periferik arter hastalığı pek çok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Bununla birlikte periferik arter hastalığının en yaygın nedeninin, arterlerin iç duvarında biriken böylece arterlerin sertleşmesine ve daralmasına yol açan ateroskleroz olduğu bilinmektedir. Yüksek kolesterol, sigara kullanımı, obezite, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam tarzı ve diyabet gibi risk faktörlerinin bir sonucu olarak ateroskleroz gelişebilir.
Ayrıca vaskülit (damar içi iltihaplanma), trombon (damarları tıkayan kan pıhtıları), nöropati (arterlere giden sinirlerin hasar görmesi) ve arterlerin daralmasına ya da tıkanmasına yol açan doğuştan kalp hastalıkları gibi çeşitli faktörler periferik arter hastalığı gelişimine neden olabilir. Yaş, cinsiyet ve aile öyküsü periferik arter hastalığı riskini artıran faktörler olarak öne çıkar. Bununla birlikte 50 yaşın üzerindeki erkeklerde periferik arter hastalığı gelişmesi riskinin daha yüksek olduğu söylenebilir.
Sayfa: https://www.macitbitargil.com/varis-tedavileri/

Periferik Arter Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Periferik arter hastalığının teşhisini koymak için bir dizi test ve değerlendirme yapılması gerekebilir. Bu testler hastanın semptomlarına, sağlık geçmişine ve fiziki muayenesiyle birlikte değerlendirilir. Doktor ilk aşamada hastanın semptomlarını ve tıbbi öyküsünü dinleyerek fiziki muayeneyi gerçekleştirirler. Muayene sırasında bacak arterlerinin nabzı kontrol edilir, bacaklarda hassasiyet ya da ağrı olup olmadığı değerlendirilir ve bacaklardaki dolaşım problemleri tespit edilir.
Bu sürecin ardından Doppler ya da anjiyografi gibi çeşitli görüntüleme testleriyle hastaların bacak damarlarının iç yapısı görüntülenir. Doppler ultrasın prosedürü ile ses dalgalarının kullanılması yoluyla kan akışı ölçülür, arterlerdeki daralmalar ya da tıkanıklıklar belirlenir. Özel bir maddenin arterlere enjekte edilmesi ve röntgen filmi çekilmesi ile gerçekleştirilen anjiyografi prosedürü sayesinde arterlerin iç yapısını görmek mümkündür.
Hastanın bacak kaslarının oksijen düzeylerinin ölçülmesi için test yapılması da gündeme gelebilir. Bu test kapsamında bacaklara küçük bir cihaz yerleştirilir ve kaslar, oksijen düzeylerinin ölçülmesi için hareket ettirilir. Tüm bu testlerden faydalanılması yoluyla periferik arter hastalığı tanısı koyulabilir ya da diğer olası nedenlerin elenmesi için hastanın dolaşım dolaşım sistemi değerlendirilebilir.

Periferik Arter Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Periferik arter hastalığının tedavisinde kullanılacak yöntem; hastalığın semptomlarına, şiddetine ve ilerleme hızına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Periferik arter hastalığı tedavisi çoğunlukla semptomları azaltmaya, komplikasyonları önlemeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yöneliktir. Periferik arter hastalığı tedavisi amacıyla birtakım yaşam tarzı değişiklikleri yapılması gerekebilir. Sigara içmek, yüksek tansiyon, obezite ve yüksek kolesterol gibi çeşitli risk faktörlerini azaltmak önemlidir. Düzenli olarak egzersiz yapmak ve sağlık bir beslenme programı uygulamak periferik arter hastalığının ilerlemesini yavaşlatma konusunda kritik öneme sahiptir.
Doktorlar periferik arter hastalığının semptomlarını hafifletmek ve olası komplikasyonları önlemek için çeşitli ilaçlar reçete edebilirler. Bu ilaçlar arasında; kan incelticiler, kan basıncı ilaçları, kolesterol düşürücüler ve semptomların hafifletilmesini sağlayan ağrı kesiciler sayılabilir.
Daralmış arterlerin açılması ve kan akışının iyileştirilmesi amacıyla anjiyoplasti uygulanabilir. Daralmış artere kateter yerleştirildikten sonra balon şişirilmesi yoluyla arter açılmaktadır. Duruma göre stent olarak adlandırılan metal bir tüpün yerleştirilmesi de mümkündür. Gerekli görülmesi halinde bypass cerrahisi de uygulanabilir.
Sayfa: https://www.macitbitargil.com/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.