Prof. Dr. Ercüment Ovalı Koranavirüse Karşı Geliştirdikleri İlacı Açıkladı

2.547

Dünyanın dört bir yanında etkisini gösteren koronavirüste dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Virüsün görüldüğü çoğu ülke büyük bir seferberlik ilan edip koronavirüs ile mücadele kapsamında aşı ve ilaç çalışmalar yürütüyor. Prof. Dr. Ercüment Ovalı koronavirüs tedavisinde Twitter hesabından heyecanlandıran bir haberi duyurdu. Ovalı yaptığı açıklamada dornaz alfanın koronavirüs hastalarının tedavisinde klinik testlere alınması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı Koranavirüse Karşı Geliştirdikleri İlacı Açıkladı

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 140 bini geçti. Bu gelişmeler ışığında ülkeler virüsle mücadelede aşı bulmak adına büyük bir çaba sarf ediyor. Koronavirüs ile ilgili flaş gelişmeler peş peşe yaşanırken Prof. Dr. Ercüment Ovalı koronavirüsün tedavisi kapsamında heyecanlandıran bir açıklama yaptı. Ovalı’nın açıklamasında Dornaz Alfa altını çizmesinin ardından “Dornaz Alfa nedir” sorusu gündemin ilk sıralarında yer aldı. Dornaz Alfa nedir? Dornaz Alfa koronavirüs tedavisinde mi kulllanılacak? İşte detaylar.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın açıklaması

“1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.”

Dornaz Alfa nedir?

Dornase alfa DNA’yı seçici bir şekilde parçalayan bir enzim olan rekombinant insan deoksiribonükleaz I’in ( rhDNaz ) yüksek derecede saflaştırılmış bir çözeltisidir. Dornaz alfa, kistik fibroz hastalarının balgam / mukusunda bulunan DNA’yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar.

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinant formudur, bu nedenle “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarak da adlandırılır. Bu ilaç, KF hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötrofillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sıklık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

Dünya genelinde koronavirüs bilançosu

Koronavirüs görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin verilerin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, dünya genelinde Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 141 bin 913, vaka sayısı 2 milyon 118 bin 713’e ulaştı. Öte yandan Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin verilerin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, dünyada 543 bin 280 kişi virüsü yenmeyi başardı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.