Tüp Bebek Tedavilerinde Embriyo Anne Rahmine Nasıl Yerleştirilir?

125
Tüp Bebek Tedavilerinde Embriyo Anne Rahmine Nasıl Yerleştirilir?

Çok merak edilen ve nasıl yapıdığı merak edilen tüp bebek uygulamaları hakkında sorularınız mı var? Örneğin; “Embriyolar Tüp bebek’de anne karnına nasıl yerleştirilir?” merak ediyorsanız, Erasmus Kadın ve Üreme Sağlığı Merkezi Direktörü Op. Dr Melih Aygün’ün konu hakkında açıklamalarını inceleyebilirsiniz.

Çiftlerin korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen bir yıldan fazla süredir çocuk sahibi olamamaları durumunda öncelikle doktor kontrolüne gitmeleri uygun olacaktır. Bu süre 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 aydır. Sağlıklı bir anne adayında doğal yollarla gebelik sağlanması için tüm vücudun uyum içinde çalışması gerekmektedir ve ayrıca hormonsal düzenin dengede olması gerekir. Tüm bu şartlar sağlandığı halde doğal yollarla gebelik elde edilemiyorsa doktor gözetiminde tüp bebek tedavisine başlanabilir.

Tüp bebek tedavisinde anne adayından toplanan yumurtalar ile baba adayından toplanan spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır. Döllenme sonrasında oluşan sağlıklı embriyolar anne adayının rahmine yerleştirilir. Embriyoların anne rahmine yerleştirme süreci de yine laboratuvar ortamında gerçekleşir. Tabii tüp bebek tedavisi öncesi hem annenin hem de babanın üreme organlarında bir problem olup olmadığı kontrol edilir babadan alınan sperm örnekleri ile sperm kalitesine bakılır.

Anne adayı yumurtlama dönemine girdiğinde yumurta kalitesini arttırmak için çeşitli hormon tedavileri uygulanabilir. Yumurtalar istenilen olgunluğa geldiğinde çatlatma iğnesi yardımıyla foliküllerinden çıkması sağlanır. Bir araya gelen üreme hücreleri sayesinde döllenme gerçekleştikten sonra en sağlıklı embriyolar kesi gerektirmeyen araçlarla anne rahmine yerleştirilir. Bu işlemin ardından istirahat gerekmez anne ve baba adayı evlerine dönebilir. Ancak bazen özellikle anne adayı 35 yaşın üstünde ise birden fazla embriyonun anne rahmine transfer edilmesi gerekebilir. Embriyonun anne rahmine transfer aşamasında anesteziye gerek duyulmaz ve transfer işleminde embriyo kateter yardımıyla rahim içine bırakılır.

Transfer sürecinin ardından 10-12 gün sonra kanda gebelik bakılır ve transferin başarı ile tamamlanıp tamamlanmadığı anlaşılır. Bu süreçte anne adayına transferin başarılı bir şekilde tutunması için progesteron hormonu verilebilir.

İşlem Ağrıya Sebep Olur mu?

Döllenmiş yumurtanın rahime yerleştirilmesi işlemi ağrısızdır. İşlem süresi ortalama 3-10 dakikadır. Sadece kateter yerleştirildiğinde anne adayı ufak bir kramp hissedebilir.

Transfer Sonrası süreç

Transfer işlemi sonrasında düzenli takip yapılır. Öncelikle transferin başarılı olup olmadığı görüntüleme yöntemleri kullanılarak incelenir. Akabinde gebelik sürecinin normal takibi yapılır.

Transfer sonrasında cinsel ilişki önerilmez, efor gerektiren spor yapılmaz. Bu işlemden sonra çok az miktarda vajinal kanama, kasıklarda ağrı hissetmek normaldir. Gerekmedikçe ağrı kesici alınmamalıdır. Anne adayı sürecin 10.-12. gününde gebelik için kan testi vermeye gider. Transfer aşamasında embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırmak için doktor tarafından progesteron takviyeleri verilebilir. Klasik tüp bebek tedavisinde yumurta ve spermler bir kapta karıştırılır ve laboratuvarda bir araya getirilerek döllenir. Bu sırada kullanılan hormonlar anne adayında meme hassasiyetine sebep olabilir. Transfer sonrasında çok az hafif kanlı sıvı gelmesi normaldir. Bazı anne adaylarında hafif şişkinlik ve kabızlık görülebilir. Anne ya da baba adayında genetik bir bozukluk varsa yumurtalar toplanıp döllendikten sonra genetik problem olup olmadığına bakılması için Preimplantasyon Genetik Tanı amaçlı incelemelere tabi tutulur. Genetik bozukluk saptanmamış embriyolar rahme yerleştirilir.

Transfer Başarı Oranı Nedir?

Döllenen tüm embriyolar gelişme sürecinde hayatta kalmayabilir. Tüm embriyoların takibi ve gelişim sürecinin takibi önemlidir. Her kadın anne karnından belli bir yumurta rezervi ile doğmaktadır. Bu rezervin bir kısmı ergenlik dönemine kadar azalır. Her adet döneminde genellikle bir yumurta tanesi çatlayarak gebelik oluşumu için uygun koşulları sağlar. Tüp bebek tedavisinde ise o ay ilaçlarla çoğaltılan olgun yumurtalar kullanılır. Eğer tedavi diğer aya sarkarsa o ay yeni oluşan yumurtalar seçilir. Gelişen her yumurta döllenmez. Bazı yumurtalar döllenir ancak sağlıklı bir gebelik oluşmadığından vücut tarafından otomatik olarak adet döneminde atılır.

Tüp bebek anne rahmine yerleştirildikten sonra takip son derece önemlidir. Tüm gebelik süreçlerinde olduğu gibi anne adayının hekimi belirtilen periyotlarda ziyaret etmesi tavsiye edilir. Başarı oranı, uygulamanın protokollere uygun biçimde sürmesi ile mümkün olabilir ki, anne adayının hekim tavsiyelerine uyması bu aşamada son derece önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.