Vertigo Hakkında Bilmeniz Gerekenler

122
Vertigo Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Vertigo, denge kaybı, sersemlik gibi son derece rahatsız edici semptomları olan bir rahatsızlıktır. Genellikle basit baş dönmesi ile karıştırılıyor olsa da aslında vertigo baş dönmesinden daha farklı bir sorundur. Baş dönmesi, vertigo belirtileri arasında yer alan bir semptomdur. Hızlı hareket etme, eğilip kalkma gibi bazı vücut hareketleri esnasında vertigo ortaya çıkabilir.

Vertigo Nedeni Nedir?

Vertigo nedenleri iki farklı kategoride ele alınır. Bunlar; santral vertigo ve periferik vertigo olarak adlandırılır. Santral vertigonun kaynağı merkezi sinir sistemidir ve beyin, beyin sapı ya da beyincikten kaynaklanabilir. Periferik vertigo ise iç kulak ve denge sinirinden kaynaklı olarak ortaya çıkar.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Kişinin düşmesine neden olabileceği için vertigonun ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu belirtmeliyiz. Bununla birlikte zihinsel karışıklık yaşanabilir ve muhakeme bozukluğu da bu semptomlara eşlik edebilir. Çoğu zaman vertigo, korku, endişe ve mide bulantısı gibi çeşitli sıkıntılara da yol açabilir. Denge kaybına neden olduğundan kişinin yürürken zorlanması da söz konusudur. Genel olarak vertigo problemi nedeniyle yaşanan belirtilere şu örnekleri gösterebiliriz:

  • Tansiyon düşmesi
  • Şiddetli baş dönmesi
  • Kulakta basınç hissinin olması
  • Görmede bazı bozukluklar olması
  • Mide bulantısı ve kimi zaman kusma
  • Güç kaybı yaşanması
  • Göz kararması
  • Kulakta çınlama olması
  • Karar vermede zorlanma
  • Vücutta genel bir dengesizlik olması

Vertigoya Ne İyi Gelir?

Vertigoya nelerin iyi geldiğini merak edenler için bazı önerilerde bulunabiliriz.

  • Stresten Uzak Durmak

Stres, vertigonun temel nedenlerinden biridir. Aşırı stres altında olan kişilerde daha sık görülmesi bundan kaynaklanır. Dolayısıyla stresten uzak durmak büyük bir önem taşıyor. Ayrıca stresin pek çok farklı hastalığın da temel nedeni olduğu unutulmamalıdır. Stresten uzak kalamayanların stresle baş etme metotlarını öğrenmesi ve uygulaması önerilir.

  • Sağlıklı Ve Dengeli Beslenme

Vertigo ve daha pek çok hastalığın nedenlerinden biri de sağlıksız beslenmektir. Dengesiz bir beslenme şekline sahip olmak da sağlık açısından çeşitli riskleri beraberinde getirir. Bu nedenle sağlıklı beslenme şekli benimsenmeli, paketli ve işlenmiş gıda çeşitlerinden de uzak durulmalıdır.

  • Kuruyemiş Tüketmek

Kuruyemiş çeşitleri vitamin, mineral ve amino asitler açısından oldukça zengindir ve düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Sinir sistemi açısından da önemli faydaları olan kuruyemiş çeşitleri başta vertigo olmak üzere pek çok hastalığın önlenmesinde etkilidir.

  • D Vitamini

D vitamini eksikliğinden kesinlikle kaçınılması gerekir. Bu nedenle mümkün olduğunda güneşlenmeye zaman ayrılmalıdır. Eğer bu mümkün değilse doktora danışmak kaydıyla dışarıdan D vitamini takviyesi alınabilir.

  • Bol Su Tüketimi

Vücudu susuz bırakmaktan kaçınmalısınız. Her gün yeterli oranda su tüketimine özen gösterilmesinde fayda olacaktır. Aynı zamanda çay ve kahve tüketimini de sınırlandırmak gerekir. Aşırı kafein alımı vücudun çeşitli sistemleri için zararlı olabiliyor.

  • Ani Hareketlerden Kaçınmak

Vertigodan korunmak için ani hareketlerden kaçınmak gerekiyor. Çok sayıda kişide ani hareket etme neticesinde vertigonun oluştuğunu hatırlatmak isteriz.

Vertigo Durumunda Ne Yapmalı?

Eğer ani baş dönmesi, denge kaybı gibi vertigonun belirtilerini yaşıyorsanız kısa zamanda kulak burun boğaz doktoruna başvurmalısınız. Bu belirtiler daha farklı rahatsızlıkların semptomları da olabilir. Doktor tarafından gerekli muayene ve tetkikler yapılacaktır. Vertigo tanısı konması durumunda tedavi seçenekleri de sizin için değerlendirilir.

Eğer siz de vertigo nedir, nedenleri nelerdir gibi konularda en doğru bilgilere ulaşmak isterseniz hemen Acıbadem internet sitesine tıklayın. Site üzerinden bu rahatsızlık hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz. Özellikle vertigonun belirtilerini dikkatlice okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.