Voleybol Nasıl Oynanır ?

852
Voleybol Nasıl Oynanır ?

Bu heyecan verici spora başlamayı düşünüyorsanız veya sadece daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, bu makale voleybol nasıl oynanır sorularınıza cevap vermek için hazırlandı. Voleybol maçında çoğunluğu alan takım (üç set) maçın galibi olur. Takımın oyunu kazanması için, 2 puan fark ile 25 puan alması gerekir.

Her salon voleybolu takımı altı oyuncudan oluşur. Salon voleybolu için birkaç pozisyon vardır. Genellikle, ağın yakınında önde üç oyuncu ve sahanın arkasına doğru üç oyuncu daha vardır. Oyun servisle başlar.

Top sahanın diğer tarafına düştüğü sürece, topun fileyi sıyırması sorun değil. Takımınız topu filenin üzerinden gönderir ve savunan takım topu geri gönderemezse, bir puan alırsınız. Diğer takım topa belirlenen saha sınırının dışına vurursa da bir puan kazanabilirsiniz. Diğer takımdaki bir oyuncu hata yaparsa, takımınızın puan kazanması da mümkündür.

Voleyboldaki pozisyonlar nelerdir?

Plaj voleybolu için takım başına sadece iki oyuncu vardır. Ancak salon voleybolu biraz daha karmaşıktır. Her takımın üçü hücum bölgesinde, üçü de savunma bölgesinde olmak üzere altı oyuncusu vardır. Voleybol oynarken kimin ne yaptığına dair bazı bilgiler:

1- Dış vurucu: Yüzünüz fileye dönükken, bu oyuncu hücum bölgesinde sahanın sol ön tarafında durur. Bazen kanat smaçörü olarak da adlandırılan bu oyuncular, genellikle bir pasörün kendileri için hazırladığı topa saldırırlar. Top oyundayken genellikle ön ve arka sıra boyunca çalışabilirler.

2-Sağ taraf vurucu: Bu oyuncunun dış vurucuya benzer sorumlulukları vardır, ancak sahanın sağ tarafına odaklanırlar.

3-Zıt vurucu: Bu, oyunda en çok puanı alan oyuncudur. Konumları genellikle filenin sol arka köşesindedir. Sadece puan kazanmaları gerekmiyor, aynı zamanda diğer takımın zıt vurucusuna karşı oynadıkları için, onların da savunma becerilerine ihtiyaçları var.

4-Pasör: Genellikle oyun kurucu olarak adlandırılan bu oyuncu, takımın oyun kurucusu gibidir. Hücum stratejilerini uygularlar ve hücumcuların gol atması için topu hazırlarlar. Genellikle sahanın sağ tarafında yer alırlar ve her iki çizgide de çalışabilirler.

5-Orta blokçu: Ortada, filenin hemen önünde oturan bu oyuncunun ana sorumluluğu, diğer takımın saldırılarını engellemektir.

6-Libero: Bu, yalnızca sahanın arkasında çalışabilen bir arka hat oyuncusudur. Genellikle takımın geri kalanına farklı renkte bir üst giyerler ve oyuna değişiklik yapmadan girip çıkabilirler. Ayrıca başka herhangi bir oyuncunun yerini alabilirler ve genellikle orta blokçu ile yer değiştirirler.

Salon ve plaj voleybolunun kuralları nelerdir?

Burada herhangi bir kuralı ihlal etmediğinizden veya diğer takıma puan vermediğinizden emin olmak için bilmeniz gereken birkaç şey var.

1-Servis atarken bitiş çizgisine basmamalısın.

2-Doğrudan fileye bir vuruş gerçekleştirme ya da servis kullanırken topu fileye çarptırmaman gerekir.

3-Oyun devam ettiği esnada fileye dokunmaman gerekir.

4-Topa müdahale etmek için filenin üzerinden uzanmaman gerekir. Her takım kendi alanı içinde oynar ve bu sınırı belirleyen filedir.

Voleybol’da Hamleler Nelerdir?

Voleybolda top oynamanın birkaç yolu vardır. İşte başlamanıza ve oyununuzu geliştirmek için neler yapabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacak oynayabileceğiniz ana hamleler.

Yeni Başlayanlar: İlk başladığınızda, topu daha uzun süre oyunda tutarken kuralları anlamak için topu yakalayıp fırlatarak başlamak iyi bir fikirdir.

Pas: Bu, oyuncunun topu servisçiden aldığı ve oyun kurucuya verdiği yerdir. Bu genellikle, minimum kol salınımı ile kısa, kontrollü bir şekilde alttan bir çarpma ile yapılır.

Ayarlama: Pasör, voleybolda oyun kurucudur. Topu, bir hücum oyuncusunun şut atıp sayı atması için iyi bir konumda olacak şekilde hazırlarlar. Tepegöz ayarı, bir oyuncunun iki elini alnının üzerine koyarak başparmakları ve işaret parmaklarıyla üçgen bir şekil oluşturduğu zamandır. Topu parmaklarıyla yukarı iterler ve hücum oyuncusu atış yapmaya hazırdır.

Engelleme: Blok, ağda kullanılan bir savunma hareketidir. Bir hücum oyuncusu şut atmak için hareket ettiğinde, diğer takımdan en fazla üç oyuncu fileye yaklaşır ve kollarını yukarı kaldırarak hücum oyuncusunun hemen arkasından zıplar. Top filenin üzerinden geçtiğinde, oyuncular tarafından bloke edilir ve kendi taraflarına ya da geri rakip takıma doğru hareket eder.

Kaynakça

  1. SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 1 Mayıs 2022. https://sporduragi.com/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.